Krydderier til brændevin

Inden man går i gang med at samle snapseurter, er det vigtigt at have brændevin parat. Ordet snaps dækker over et glas brændevin.

Med vor tids typer af brændevin kan man krydre med mindre mængder, end der er angivet i de historiske opskrifter. Høj spritstyrke hæmmer krydderismagen.
Når spritstyrken ligger på 36-40 % fremmes krydderi smagen.

Uanset hvilken opskrift, der benyttes til at krydre brændevinen med, er det vigtigt at rense den valgte plantedel - rod, bark, gren, blade eller blomster.

Det er en fordel at lade vand på plantedelene fordampe før anvendelse for at undgå at fortynde alkoholprocenten.

Det er nok at dække den valgte plantedel med brændevin for at konservere og hermed lave en essens af det ønskede krydderi.
Hvor længe essensen skal trække afhænger af den valgte plantedel.

  • Tynde plantedele som blade og blomster trækker normalt kun i få dage.
  • Mellemtykke plantedele som stængler og rødder trækker i 1-3 uger.
  • Tykke plantedele som frugter, ved og bark trækker i månedsvis
    .
    Trækketiden afhænger desuden af rumtemperaturen. En lun stue fremmer processen til en vis grad, mens en kold kælder sinker processen.

    Værd opmærksom på, at ikke alle hjemmelavede kryddersnapse bliver bedre ved lagring.


    Bed nr. Dansk navn / Latinsk navn Fremstilling af snaps
    1 Bakkenellike
    Dianthus deltoides
    Friske, udsprungne blomster.
    Trækketid 3 dage.
    Blomsteressensen forbedres ved lagring.
    Blomsterbunden har en fin aromatisk honning, der giver brændevinen smag.
    2 Tormentil
    Potentilla erecta
    Frisk, skiveskåret rod.
    Når skiverne er dækket med brændevin, fyldes yderligere 2/3 del brændevin over.
    Trækketid 1 måned.
    Drikkes fortyndet 1:10.
    Rødbrun farve.
    3 Mose-Pors
    Myrica gale
    4 Have Timian
    Thymus vulgaris
    Friske blade fra topskud.
    Trækketid 1 uge.
    Essensen forbedres ved lagring.
    5 Lyng
    Calluna vulgaris
    Inden udspring høstes blomsternes topskud,
    der tørres i skygge 1 dag før anvendelse.
    Trækketid 1 uge.
    Blomsteressensen kan drikkes uden fortynding.
    Blomstens honningduft og sarte hedearoma giver brændevinen smag.
    6 Marts-Viol
    Viola odorata
    Friske blomster.
    Trækketid 3-5 dage.
    blomsteressensen fortyndes efter smag.
    Parfumeret smag.
    7 Læge-Alant
    Inula helenium
    Frisk rod eller frisk blomst
    Bedst høstet af en 2-3 årig-plante
    Trækketid 1-3 uger
    Både rod- og blomsteressens skal fortyndes kraftigt.
    Blomsterudtræk er mildere af smag end rodudtræk.
    Kraftig smag lidt kamferagtig, men behagelig.
    8 Isop
    Hysoppus officinalis
    Hele planten høstes og anvendes frisk eller tørret.
    Trækketid 3-5 dage.
    9 Klokke-Ensian
    Gentiana pneumonanthe
    Frisk rod.
    Trækketid 1-3 uger.
    10 Malurt
    Artemisia absinthium
    11 Mesterrod
    Peucedanum ostruthium
    Frisk rod eller friske blade
    Trækketid 1-3 uger
    12 Vellugtende gulaks
    Anthoxanthum odoratum
    13 Fransk Esdragon
    Artemisia dracunculus
    Friske blade.
    Trækketid 3-5 dage.
    Lakridsagtig smag.
    14 Merian
    Origanum vulgare
    Friske blade.
    Trækketid 12 dage.
    Bladessensen lagres til bundfaldet har sat sig.
    15 Læge-Salvie
    Salvia officinalis
    Friske blade høstet før blomstring.
    Trækketid 5 dage.
    Bladessensen lagres, indtil bundfaldet har sat sig.
    Fortyndes efter behag.
    16 Citronmelisse
    Melissa officinalis
    Friske blade høstes før blomstring.
    Trækketid få dage.
    Citronagtig duft og frisk smag.
    17 Vellugtende Kamille
    Matricaria chamomilla
    Friske bladehøstet før blomstring.
    Friske, udsprungne blomster tørres et par dage før anvendelse.
    Trækketid 12 dage for blade og 4 dage for blomster.
    Bladessensen lagres, indtil bundfaldet har sat sig.
    Blomsteressensen fortyndes efter behag.
    Sødlig smag.
    18 Krusemynte
    Mentha piperita
    Friske eller tørrede blade fra topskud.
    Trækketid 3-5 dage.
    Bladessensen benyttes frisk, - ikke egnet til lagring.
    Mynteagtig smag.
    19 Ambra
    Artemisia abrotanum
    Friske blade.
    Trækketid 1 uge.
    Bladessensen fortyndes efter behag.
    20 Kvan
    Angelica archangelica
    Friske, udsprungne blade.
    Friske skiver af stænglen.
    Trækketid 4 timer.
    Frisk smag.
    21 Matrem
    Chrysantemum parthenium
    Let tørrede blomster og blade.
    Trækketid 3-5 dage.
    Parfumeret smag.
    22 Grå Mynte
    Mentha longifolia
    Friske blade.
    Trækketid 12 dage.
    Bladessensen lagres, indtil bundfaldet har sat sig.
    Bitter smag.
    23 Kommen
    Carum carvi
    Frø høstes, når de har fået brun farve.
    Derefter kan planten høstes og tørres i skygge 1 uge før anvendelse
    Hæld dobbelt så meget brændevin over frøene, som der er frø. Rør og ryst denne blanding dagligt.
    Trækketid 1 uge.
    Kommensmag.
    24 Cikorie
    Cichorium intybus
    25 Rejnfan
    Tanacetum vulgare
    Friske blade høstet før blomstring eller friske, udsprugne blomster.
    Trækketid 3 dage for blade og 4 dage for blomster.
    Blad- og blomsteressenserne fortyndes efter behag.
    Meget stærk og skarp smag.
    26 Røllike
    Achillea millefolium
    Friske, udsprugne blomster tørres i skygge et par dage før anvendelse.
    Trækketid 1 uge.
    Blomsteressensen fortyndes efter behag.
    Blomsterne har en behagelig krydret duft.
    27 Dild
    Anethum graveolens
    To friske dildplanter kommes i en flaske med brændevin.
    Trækketid 3-5 dage.
    Dildsmag.
    28 Prikbladet Perikon
    Hypericum perforatum
    Planten høstes, når blomsterne begynder at springe ud.
    Pas på ikke at trykke på blomsterhovederne, der indeholder et rødt farvestof, som kan gå tabt ved ublid behandling.
    Klip de friske blomsterhoveder af med en saks over en skål.
    Trækketid 2-3 dage.
    Blomsteressensen fortyndes efter behag.
    Let krydret smag.
    29 Hulkravet Kodriver
    Primula veris
    Friske, udsprugne blomster.
    Trækketid 4 dage.
    Blomsteressensen fortyndes efter behag.
    30 Alm. Revling
    Empetrum nigrum
    31 Løvstikke
    Levisticum officinale
    Friske blade.
    Trækketid 1 uge.
    Krydret smag.
    32 Rabarber
    Rheum rhaponiticum
    Frisk rod.
    Trækketid 1 uge.
    Gul farve.
    33 Kørvel / Sødskærm
    Myrrhis odorata
    Friske blade skylles og tørres hurtigt i skygge, lægges i skål og overhældes med brændevin.
    Modne frø.
    Trækketid 4 dage for blade og 1 uge for frø.
    Essenserne fortyndes efter behag.
    Lakridsagtig smag.
    34 Fennikel
    Foenictilum vulgare
    Friske blade eller modne frø.
    Trækketid 1 uge.
    Essenserne fortyndes efter behag.
    A Slåen
    Prunus spinosa
    B Solbær
    Ribes nigrum
    Friske blade høstes før blomstring.
    Friske, modne bær skylles, og dryppes af og overhældes med brændevin til bærrene er dækket.
    Trækketid for blade 4 dage og 1 uge for bær.
    Bladessensen foryndes efter behag.
    Bæressensen lagres et par måneder til bundfaldet har sat sig.
  • Sidst opdateret: 10.09.2013